Film Keď život chutí nominovali na Európsku filmovú cenu

09.10.2024 Bratislava

Bratislava 9. októbra (TASR) - Európska filmová akadémia (EFA) zverejnila v stredu nominácie na 37. ročník udeľovania Európskych filmových cien 2024. V kategórii animovaný film nominovali česko-slovensko-francúzsky film režisérky Kristiny Dufkovej Keď život chutí, za ktorým stojí koproducentské trio Matěj Chlupáček (Barletta), Agata Novinski (Novinski) a Marc Faye (Novanima). Pri tejto príležitosti tvorcovia predstavujú oficiálny trailer filmu. TASR o tom informovala distribučná spoločnosť Magic Box Slovakia, ktorá snímku uvedie do kín 30. januára 2025.

"Tešíme sa, že náš príbeh o láske k životu, k svojim blízkym, ale hlavne o zdravej láske k sebe samému, zaujal odbornú porotu a bude sa uchádzať o Európsku filmovú cenu," uviedla k nominácii slovenská producentka Novinski.

Európske filmové ceny, prezývané i európske Oscary, udeľuje EFA každoročne od roku 1988 a o víťazoch rozhoduje 4600 filmových profesionálov. V poradí 37. ročník odovzdávania ocenení za najlepšie európske filmy roka sa uskutoční vo Švajčiarsku v sobotu 7. decembra.

Film Keď život chutí, nakrútený na motívy knihy francúzskeho autora Mikaëla Olliviera La Vie, en gros, mal svetovú premiéru na Medzinárodnom festivale animovaných filmov v Annecy, kde získal cenu poroty v súťažnej sekcii Contrechamp. Snímku uviedli aj festivaly v Šanghaji, v Karlových Varoch či Locarne.

Hlavnou postavou je Ben, ktorý bojuje s prechodom medzi detstvom a dospievaním, vlastnými emóciami i nadváhou. Napriek starostlivosti lekárov a dietológov nachádza motiváciu k chudnutiu veľmi ťažko. Okrem verného kamaráta Erika a ich spoločnej kapely je pre neho jedlo hlavnou životnou radosťou. To sa však zmení v prvý septembrový deň, keď opäť uvidí svoju spolužiačku Kláru, z ktorej sa počas dvoch prázdninových mesiacov stalo najkrajšie dievča triedy. Viac ako kedykoľvek predtým sa Ben hanbí za svoje telo. Po posmechu starších spolužiakov a školského telocvikára, náročnom chudnutí, peripetiách s rozvedenými rodičmi i Klárinom odmietnutí, prichádza Ben k najdôležitejšiemu životnému poznaniu - skutočná láska sa začína láskou k sebe samému.

Hlasy animovaným hrdinom prepožičali Daniel Fischer, ktorý nahovoril hlavnú rolu Benjamína Pipetku, v ďalších postavách budú diváci počuť Emíliu Vášáryovú, Zuzanu Kronerovú, Moniku Hilmerovú, Soňu Norisovú, Juraja Kemku, Davida Hartla, Lukáša Frlajsa, Tomáša Maštalíra či Martina Hubu.
 

Vyberte región

mark